Vyvážená strava je taká, ktorá poskytuje optimálnu úroveň výživných látok vyhovujúca jednotlivcovi. Nezahŕňa len nevyhnutné živiny ako sú uvedené nižšie v texte, ale taktiež dostatočné množstvo proteínov, cukrov, tukov a vody na udržanie zdravia a duševnej pohody.
Vitamíny – sú komplexnou zložkou, potrebnou v malých množstvách pre telo pre normálnu funkciu. Existuje široké spektrum vitamínov, ktoré sú v rozličných množstvách v rozdielnych potravinách.
Vitamín A – hrá nevyhnutnú úlohu pri videní, raste a vývoji; pri vývoji a udržiavaní zdravej kože a
slizničných povrchov; pri imunitných funkciách a reprodukcii.
Vitamín A sa nachádza v sladkých
zemiakoch, mrkve, mangu, okruhlici, špenáte, červenej paprike, marhuli, mlieku a vajciach.
Skupina B vitamínov – spolu nazývané ako B-komplex, podporujú zdravé nervy, kožu, vlasy, pečeň, gastrointestinálny trakt a funkciu mozgu.
Vitamíny skupiny B sú taktiež koenzýmami zahrnutými pri tvorbe energie. Vitamín B prichádza z množstva prírodných zdrojov, zahŕňajúc zemiaky, banány, šošovicu, čili papričky, morčacie mäso a tuniaka. Mimoriadne dobrým zdrojom vitamínu B sú kvasinky.
Vitamín C – je potrebný pre rast a obnovu všetkých tkanív tela. Je potrebný pre tvorbu kolagénu, dôležitého proteínu, ktorý sa podieľa na tvorbe kože, jazvového tkaniva, šliach, väzov a krvných ciev. Vitamín C je nevyhnutný pre hojenie rán a pre obnovu a udržiavanie chrupiek, kostí a zubov.
Vitamín C je taktiež jeden z mnohých antioxidantov. Najvyšší obsah vitamínu C obsahujú: zelené papriky, citrusové ovocie a šťavy, jahody, paradajky, brokolica, listy okrúhlice, a ostatná listová zeleň, sladké a biele zemiaky, a kantalup.
Vitamín D – pomáha telu absorbovať vápnik. Okrem pomoci s resorpcie vápnika pomáha pri udržiavaní správnej hladiny vápnika a fosforu v krvi. Vitamín D sa nachádza v nasledovných potravinách: mliečne produkty ako syr, maslo, smotana, obohatená mlieko (všetko mlieko v U.S. je obohatené o vitamín D), ryby, ustrice, obohatené cereálie, margarín.
Vitamín E – je antioxidantom zahrnutým v metabolizme buniek. V bunkách tela chráni vitamín A a esenciálne mastné kyseliny pred oxidáciou a chráni rozpad telových tkanív. Vitamín E sa nachádza v nasledujúcich potravinách: pšeničné klíčky, kukurica, orechy, semienka, olivy, špenát a ostatná listová zelenina, špargľa a zeleninová oleje – kukuričný, slnečnicový, sójový a bavlníkový.
Vitamín K – nachádza sa v listovej zelenine ako špenát, brokolica, špargľa, žerucha, kapusta, karfiol, zelený hrášok, fazuľa, olivy, sójové bôby, mäso, cereálie a mliečne produkty. Varením sa z jedál nestráca výrazne množstvo vitamínu K. Ľudia, ktorí jedia vyváženú stravu zahŕňajúc tieto jedlá, prijímajú dostatočný obsah vitamínu K a nepotrebujú dodatočný prísun.
Minerály – zatiaľ čo vitamíny sú organické substráty (vyrobené rastlinami alebo zvieratami), minerály sú anorganické elementy, ktoré prichádzajú z pôdy a vody, a sú absorbované rastlinami alebo požité zvieratami.
Naše telo potrebuje veľké množstvo niektorých minerálov, ako napríklad vápnik, aby dokázalo rásť a ostalo zdravé. Ostatné minerály ako chróm, meď, jód, železo, selén a zinok sa nazývajú stopové prvky, pretože každý deň potrebujete len veľmi malé množstvo.
Esenciálne mastné kyseliny (EMK) – sú nevyhnutné pre tvorbu zdravých bunkových membrán, takisto ako pre správny vývoj, funkciu mozgu a nervového systému. Takmer všetok polynenasýtený tuk v ľudskej strave
pochádza z EMK. Niektoré zo zdrojov nenasýtených mastných kyselín sú ryby a mäkkýše, ľanové
semienka, sójový olej, canolový olej, konopný olej, tekvicové semienka, slnečnicové semienka, listová zelenina a vlašský orech
Je dôležité, že konzumujete rôznorodú stravu založenú na potravinách, na ktoré nie ste citlivý. Kedykoľvek je to možné, jedzte surové, celé jedlá najlepšie prírodného pôvodu. Pokúste sa vyhnúť spracovanému hotovému jedlu, baleného napríklad vo fľašiach, plechovkách, nádobách a v škatuliach. Buďte si vedomý, že výrobcovia hotových jedál nenapíšu vždy každú zložku a pôvod jedla, pretože dané jedlo môže obsahovať viac rôznych jedál spolu. To zistite oveľa ľahšie, keď založíte svoju stravu na jednoduchých jedlách.
Nasledujúce rady môžu podstatne zlepšiť vaše zdravie a metabolizmus: